Khamis, 11 April 2013

PETUA DI DAPUR

1. HILANGKAN KERAK PERIUK
2.KENTANG LEBIH ENAK
3.KUPAS KULIT UDANG
4. MENJAGA DAUN SADERI
5.MENGGORENG AYAM
6.MEMILIH TELUR
7. KEKALKAN KESEGARAN UDANG
8. MERANGUPKAN JERING TUA
8. MEMILIH KELAPA TUA
9. MADU TAHAN LAMA
10. BERSIHKAN ISI KUPANG

HILANGKAN KERAK PERIUK
Rebus kulit kentang beberapa minit....kesan kerak akan hilang

KENTANG LEBIH ENAK
Basuh kentang bersama kulit kentang dengan hampas kelapa hingga bersih. Masak bersama kulitnya.

KUPAS KULIT UDANG
Rendam udang selama 10 minit dalam air garam...toskan udang dan kupas kulit udang.

MENJAGA DAUN SALERI
sebelum disimpan, basuh dan toskan terlebih dahulu...masukkan ke dalam bekas, dan masukkan ke dalam peti ais.

MENGGORENG AYAM
Sebelum menggoreng ayam, salut ayam yang telah digaul dengan rempah dengan tepung atau serbuk roti, kemudian simpan dalam peti sejuk selama 30 hingga 60 minit...dan goreng seperti biasa

MEMILIH TELUR
Lihat kulit yang kesat, apabila digoncang dalamnya padat.

KEKALKAN KESEGARAN UDANG
bersihkan udang, dan kupas kulit, dan gaul dengan gula. kemudian simpan seperti biasa.

MERANGUPKAN JERING TUA
Tanam jering ke dalam tanah atau pasir, biarkan selama 3 hari. Kemu
dian kelurkan dan bersihkan untuk dimakan.

MEMILIH KELAPA TUA
Dapatkan kelapa yang agak bujur seperti telur ayam

MADU TAHAN LAMA
Masukkan beberapa butir padi ke dalam botol madu, dan simpan ditempat yang kering

BERSIHKAN ISI KUPANG
Rendam udang terlebih dahulu selama 10 minit dengan air biasa. Tos dan masak seperti biasa.





1. IKAN BAKAR LEBIH ENAK
2. JEMPUT-JEMPUT LEMBUT DAN ENAK
3. MENGATASI BAU HAMIS DAGING KAMBING
4. ELAK IKAN MASIN DIGORENG HANCUR

IKAN BAKAR LEBIH ENAK
Selepas ikan dibersihkan perapkan beberapa minit dengan sedikit asam jawa sebelum dibakar.

JEMPUT-JEMPUT LEMBUT DAN NAIK
Rendamkan beberapa keping roti dalam air, kemudian gaulkan bersama tepung untuk membuat jemput-jemput. Goreng jeput-jemput seperti biasa.

MENGATASI BAU HAMIS DAGING KAMBING
Kisar daun serai, daun limau purut, dan daun pandan. Campurkan semuanya dalam sedikit tepung gandum, garam, dan air lmau nipis. Perapkan daging dengan bahan tersebut, basuh daging kambing sebelum dimasak.

ELAK IKAN MASIN DIGORENG HANCUR
Taburkan sedikit tepung gandum sebelum menggoreng.

sumber: Majalah Mingguan Wanita


TANAMAN DAPUR

Bercucuk tanam memanglah hobi saya...waktu pagi selepas hantar anak sekolah...saja rehatkan minda melayan pokok-pokok yang ada kat rumah ni....memanglah tak bayak mana tapi tenang rasa fikiran bila kita tengok pokok yang kita tanam membesar......satu lagi waktu petang....memang best....

pokok kacang botol ni da tanam kali kedua...yang lepas dah  tua ...tu yang kemetot jer....

dah mula melilit.....

pokok selasih...sedap dicampur dlam masak lemak nangka muda.....

pokok ulam raja...jiran bagi benih....

pokok limau purut....senang bila nak guna petik jer....

pokok pandan ler....

emmmmm...semua tau...pokok kari

pokok pecah batu...(kalau salah tolong betulkan yer)

pokok cekor...sedap buat urap...

cili ni lain sikit buah dia bulat warna kuning cair

yang ini cili kampung...pedas...

pokok ilam (salom)...kalau salah tolong betulkan yer...



Beberapa tumbuhan berbunga saya.....








Pokok mas cotek ni paling saya sayang....ada orang panggil emmmm...poteng anak dara....sebab buah dia persis macam tu...sori yer....



MAKAN-MAKAN

Bila dah jalan-jalan...perut pun lapar....jadi apa lagi makan time.....










Kenapalah agknya budak-budak suka sangat kat ABC dan spagheti yer....tak kisah ler anak.....