Jumaat, 20 September 2013

TABIKA KEMAS

Salam untuk semua...


"Anak sekolah mana?" "Tabika KEMAS jer"...."kenapa hantar anak kat KEMAS, sekolah banyak makan jer"...ada lagi yang menambah... "sekolah banyak main"....ada lagi yang menambah...."budak tak belajar asyik menyanyi jer". 

Inilah yang sering kita dengar persepsi masyarakat tentang Tabika KEMAS. Hakikatnya KEMAS banyak mengajar anak-anak membentuk dan mengenal diri mereka, sekaligus bersedia menghadapai alam persekolahan yang formal (sekolah rendah). Kalau nak kata KEMAS banyak main...dah tentulah otak kanak-kanak berkembang semasa mereka bermain...nak kata anak-anak banyak makan....kan ker ini menyenangkan ibu bapa tak perlu tergesa-gesa menyediakan sarapan pagi untuk anak-anak dah tu tak perlu tergesa-gesa menyediakan makan tengah hari untuk anak sebab anak-anak dah siap makan pada pukul 10.30 pagi..dah tentu balik rumah perut masih kenyang.....nak kata anak banyak menyanyi...dah tentu ada fakta yang mengatakan proses pembelajaran lagi mudah disampaikan dalam bentuk nyanyian...Kesimpulannya...jangan sesekali menuding jari ke arah pihak tertentu sekiranya anak-anak kita tidak berapa berjaya di peringkat pra sekolah. sebaliknya lihat diri sendiri adakah kita memainkan peranan kita dalam membantu anak-anak kita menjalani proses pembelajaran mereka di peringkat awal.


"Ramai ibu bapa berpendapat usaha memupuk kejayaan akademik pelajar adalah tugas dan tanggungjawab sekolah, bukan tugas dan tanggungjawab mereka. Kita harus ingat bahawa tahap kemajuan pembelajaran anak kita akan lebih ketara dan terserlah sekiranya wujud kerjasama antara pihak sekolah dan ibu bapa" petikan dari buku... Sentuhan ibu bapa anakku bijak belajar

Untuk bacaan lanjut klik sini