Ahad, 8 Mac 2015

TALIPES..CTEV (Congenital Talipes Equinovarus Virus) SINGGAH MENJENGUK DI PERINGKAT AWAL KELAHIRAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sempena dengan hari kelahiran puteri sulong pada 28 hb 2 2015 yang lepas...terlintas pula difikiran untuk berkongsi cerita tentang kelahiran Anaylly....

Ok..dimulakan cerita. Anaylly dilahirkan pada 28.2.2007. Alhamdulillah sepanjang proses mengandungkan Anaylly tidak ada apa-apa masalah berat..... yang Ct alami, mabuk pun tak ada. Morning sicknes pun tak ada. Pendek kata, segalanya berjalan lancar.

Rutin check up Ct lakukan di Klinik Kesihatan Felda Air Hitam. Walaupun Ct tinggal di Melaka, kerana suami bekerja di Akademi Laut Malaysia, namun kami nak anak kami dilahirkan dengan kad pengenalan 01...Johorean lah.....hehe...

Sepanjang proses check up misi tak pernah beritahu anak dalam kandungan ada masalah, jadi Ct pun happy jer lah, walaupun misi pernah beritahu yang anak dalam kandungan tak pernah pusing, tak pernah pusing ya..bukan tak pernah bergerak...jauh bezanya tu... dan Ct anggap ia perkara yang tak serius, sebab misi tak kata apa-apa. Sehinggalah sampai minggu yang ke-30 misi masih mengatakan yang anak dalam kandungan masih tak pusing....maksudnya kepala ke bawah di mana bayi sepatutnya sudah tetap posisinya dalam pelvis dan sedang menunggu masa untuk perjalanan keluar. 

Hah!!!!...bermula dari sinilah hati Ct sudah mula risau....dan beberapa kali Ct dirujuk ke doktor pakar Hospital Kluang, dan doktor kata  Ct perlu menjalani 'Caesarean Birth' dengan kata lain operation. Adohai!!!!dah ler first time mengandung perlu pulak caesar....memang menggelabah ler juga. 

Sampai sekarang masih terbayang-bayang lagi macamana keadaan di bilik bedah tu...dengan badan kita yang separuh kebas kerana bius dimana satu suntikan sekatan spina yang menyebabkan bahagian bawah badan kita akan merasa kebas. Kesannya mata mengantuk dan pada ketika inilah perut atau abdomen kita di caesar, masih ngilu rasanya...apatahlagi yang menjalankan caesar tu pulak doktor lelaki dan pembantunya juga lelaki..malu juga..tapi nak buat macamana kan..redha jerler............ Tapi rasanya kalau kita tak nampak macamana abdomen kita di caesar rasanya tak ngilu sangat tapi...sekarang ni ada pulak video menayangkan bagaimana perut kita di cesar...itu yang lebih mengilukan...kannn....

Ok..selesai satu babak...Alhamdulillah semuanya selamat. Anaylly dilahirkan dengan berat 2.8 kg. Tetapi.......dengan kuasa Allah .....Anaylly dilahirkan dengan keadaan Talipes....pernah dengar tak?...Ct pun tak pernah dengar sebelum melahirkan Anaylly ....

Ok...kita cerita sikit tentang Talepis ni.... yang Ct dapat infonya dari google

Talipes adalah CTEV (Congenital Talipes Equinovarus Varus) nak senang kita panggil Talepis/kaki tombol. Ia adalah keadaan dimana bahagian hadapan kaki bayi melengkok ke dalam dan ke bawah. Ia kerap berlaku di kalangan lelaki berbanding perempuan. dan nisbah kelahiran bayi yang berisiko mengalaminya adalah 1:1000. Ia jarang berlaku.

Antara punca terjadinya Talepis adalah
  • Bayi bersaiz besar iaitu lebih 4 kg pada kelahirannya, kekurangan air ketuban sewaktu mengandungkan.
  • faktor genetik
Rasanya Ct terlibat dalam faktor pertama, sebab keturunan Ct belum ada yang mengalami Talepis.

Talepis terbahagi kepada 2
  1. Melibatkan otot yang tegang sahaja. Tulang dan sendi di sekeliling tidak terjejas
  2. Melibatkan struktur tulang dan sendi yang mengalami perkembangan kurang sempurna. Kaki tidak dapat mencapai julat pergerakan yang penuh.
Bagaimanapun misi beritahu Ct supaya tidak terlalu risau. sebab katanya ia boleh pulih memandangkan tulang bayi yang masih lembut. Jadinya sekali lagi bayi Ct perlu dirujuk ke doktor pakar orthopedik untuk membuat pemantauan perkembangan kaki bayi CT. 

Doktor tetap Ct jumpa... tapi...usaha di rumah juga dilakukan. Emak Ct merangkap nenek Anaylly berbincang dengan bidan yang menguruskan Ct sepanjang Ct berpantang. Dan bidan menyarankan supaya kaki Anaylly diikat ketika dibedung....macamana ikat? Ct pun kurang pasti....yang pasti bukan ikat dengan kuat sepenuh hati....ikat untuk membetulkan posisi kaki tu sahaja. 

Alhamdulillah kaki kanan Anaylly boleh diperbetulkan. Sampai sekarang kaki Anaylly normal seperti kanak-kanak lain. Tentang punca sebenar mengapa kaki Anaylly Talepis hanya Allah yang tahu. Bagaimanapun andaian kami berdasarkan punca Talepis adalah ruang sempit yang menyukarkan Anylly bergerak semasa dalam kandungan, dikuatkan lagi dengan faktor Anaylly jarang pusing semasa dalam kandungan. 

Alhamdulillah kami sekeluarga menyifatkan Anaylly sebagai seorang kanak-kanak yang unik sejak dari peringkat kelahirannya. Ditakdirkan Anaylly lahir pada 28.2 sama dengan nombor plat kereta pertama kami 228  dengan berat 2.8 kg. Alhamdulillah semua ini ketentuan Allah. Dan pada tahun ini genap umur Anaylly 8 tahun pada 28.2.......banyak betul nombor 8 Anaylly. Kami bersyukur atas kurniaan Allah kepada kami. Puteri bongsu kami pula akan menyambut hari kelahirannya pada 14.10 nanti. InShaaAllah.

Sekitar sambutan ala kadar kami sekeluarga untuk puteri sulong kami....tahun ini kami beri kebebasan untuk Anaylly pilih hadiah hari jadinya....aduhai......dari Port Dickson hingga ke bandar Melaka kami sekeluarga mencari.....tapi tak juga berkenan dihati anaylly ...last sekali bawa pergi kedai buku... buku ini yang berjaya menarik perhatiannya....katanya nak buat diary.... Alhamdulillah........hadiah yang menjadi pilihan Anaylly Trip pertama nak mencari hadiah Anaylly di Port Dickson.....

balik dari latihan taekwondo....dapat ice krim buterfly...bukan main seronok lagi....tak menyempat lagi nak salin baju terus kami ke PD

di DIY PD.....cari mainan tapi masih tak ada yang berkenan dihati Anaylly

adik berhasrat nak bagi kakak hadiah....loan duit abah.."balik nanti adik keluarga duit tabung"....katanya

penat cari hadiah tapi tak jumpa..perut pun dah lapar....makan nasi arab dulu

birthday girl.....kepenatan...kehausan

pilihan si adik....spageti

pilihan birthday girl..merangkap pilihan kami ibu dan bapa.....nasi arab
hadiah si adik untuk kakaknya

ini hadiah dari Ct...


Balik dari PD kami ke Masjid Tanah Melaka, untuk mencari kek dan sedikit juadah untuk sambutan hari lahir Anaylly.....

potong kek

kek pilihan Anaylly...

birthday girl

gambar lagi

potong lagi...

birthday girl

 Trip ke dua...pencarian hadiah Anaylly yang masih belum jumpa

posing dulu

sampai je di Melaka, perut pun lapar....makan nasi ayam penyet dulu

posing sebelum makanan sampai

sedap chicken wing goreng ni....pebret Anaylly

nasi ayam penyet
 Semoga Anaylly menjadi anak yang solehah...amin