Khamis, 27 Jun 2013

LUAHAN HATI

Salam Sayang untuk semua....

"Semakin banyak kita menimba ilmu, maka semakin banyak perkara yang kita tidak tahu"

Perumpamaan ini jelas menerangkan tentang peri pentingnya menuntut ilmu dan ia tiada sempadannya. Sebagai suri rumah juga tidak terkecuali daripada terus menambahkan ilmu didada terutama ilmu tentang teknik penjagaan anak yang berkesan. Saya mersakan tiada apa yang lebih penting di dunia ini selain memiliki anak-anak yang berjaya di dunia dan akhirat. Disebabkan itu kita sebagai ibu bapa perlu tahu ilmu-ilmu yang perlu dipraktikkan dalam proses mendidik anak-anak sesuai dengan zaman pembesaran mereka sekarang ini.

Seringkali terdetik dihati kecil ini "betulkah cara mendidik anak yang dipraktikkan selama ini?...adakah ianya terlalu tegas?....adakah kami sebagai ibu bapa berada dilandasan yang betul dalam usaha mencorak masa depan anak-anak?...terbebankah mereka dengan jadual pembelajaran mereka selama ini?...seimbangkah bekalan ilmu dunia dan akhirat yang diberikan?....

Justeru, untuk mencari segala jawapan tentang persoalan ini, ilmu-ilmu yang bermanfaat ada disekeliling kita. Sebagai contoh media sosial yang ada sekarang ini boleh dijadikan rujukan dengan syarat kita selalu menghampiri rakan-rakan yang sering memberikan ilmu yang bermanfaat bukan mereka yang mendorong kita melakukan perkara-perkara yang kurang bermanfaat....kesannya, diri ini merasakan betapa kurangnya ilmu dalam diri dan betapa banyaknya sifat negatif yang kita simpan dalam diri selama ini.

Oleh itu, sebelum terlambat, muhasabah diri dan anjakan dalam diri perlu dilakukan, terutama dalam urusan atau tanggungjawab mendidik anak. Proses mendidik anak bukanlah semudah mengajar ABC...anak-anak ibarat kain putih, putih yang kita warnakan maka putihlah mereka, sebaliknya jika hitam yang kita warnakan maka hitamlah mereka.

Terdapat ungkapan yang berbunyi...."Sekiranya anda belum mendidik anak anda yang berumur 2 tahun secara serius, maka lupakanlah, carilah anak lain untuk diajar"

Ungkapan ini jelas mempunyai isi tersirat yang menyampaikan tentang betapa pentingnya usia 2 tahun pertama anak-anak. Pada tahap inilah anak-anak perlu diberi suntikan aura positif dari segala aspek untuk membentuk peribadi yang positif.

Akhir kata...marilah sama-sama mencari seberapa banyak ilmu, dan dari sinilah kita akan tahu dimana thap keupayaan kita, dan siapakah diri kita....