Isnin, 7 September 2015

KABINET ALUMINIUM 4G GLASS

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca.....

Lama rasanya Ct tak update blog...bz sikit kononnya...hihi..

Kali ini Ct nak kongsikan sikit tentang kabinet dapur pilihan Ct iaitu Kabinet dapur 4G Glass, warna lemon yellow + Golden yellow. Alhamdulillah setelah 10 tahun, impian untuk  memiliki rumah sendiri termakbul. Jadinya mulalah tercari-cari design kabinet dapur yang memenuhi citarasa Ct. Suami ikut jer...sebab katanya dia serahkan 90% keputusan memilih kabinet dapur kepada Ct...almaklulmah katanya itu adalah office Ct...bagaimanapun suami tetap memberikan idea, mana yang baik dan mana yang tidak sesuai, dan kami berbincang bersama-sama.

Tentu rakan sekalian pernah mendengar kabinet dapur pasang siap dari kilang. Nama lainnya kabinet dapur aluminium. Katanya, ia adalah pilihan sekarang memandangkan ciri keistimewaannya berbanding kabinet lain. Antara keistimewannya adalah:

  • kalis anai-anai
  • kalis minyak
  • kalis air
  • mudah untuk dilap sekiranya kotor
  • kalau dah boring dengan warna yang sedia ada boleh tukar warna
  • rumah tak kotor semasa proses memasang
Antara kelemahannya yang Ct perhatikan adalah:
  • kenalah rajin lap kerana cukupp mudah bercap-cap jari kita....
Semasa proses perbincangan dengan contractor....mereka menjelaskan perbezaan antara 4G glass kabinet dengan 3G glass kabinet....banyak juga yang diterangkan....tapi yang masuk dalam fikiran Ct adalah:
  • 4G glass lebih mahal berbanding 3G glass
  • 4G glass boleh pilih warna frame yang kita suka
  • 3G glass lebih murah 
  • 3G glass tak boleh pilih frame, warna aluminium tu kekal.....



Fasa 2 pemasangan....beserta table top granite

Fasa 3.....pemasangan kaunter beserta granite

Kaunter tak siap lagi

Kaunter dah siap

pintu kabinet

Alhamdulillah kabinet dapur dahpun siap.. ruang kosong atas oven, untuk microwave oven, belum letak lagi


Semoga entry kali ini dapat membantu rakan diluar sana yang sedang mencari kabinet dapur idaman....selepas ini Ct akan kongsikan pula ruang lain... seperti ruang tamu....terima ksih kerana singgah di blog Ct ya....nak tengok lebih gambar lagi sila ke aluminium kabinet warna kuningk
jemput ke entry seterusnya DIY ruang tamu