ulam-ulaman..kebiasaannya pucuk buas-buas, pucuk ubi, daun selasih, pucuk betik |
lepas letak ikan atas ulam-ulaman tu...curahkan kuahnya |
letak lagi ulam-ulaman atasnya |
akhir sekali kukus... |
dah pun siap |
Bahan-bahannya:
Bahan-bahan kisar: (anggaran sendiri)
Lada kering
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai (lagi banyak lagi sedap, saya guna 6 tangkai
serai)
Kerisik
Sedikit
santan pekat
Kalau boleh kurangkan air semasa
mengisar, hanya guna air santan sahaja
Tuangkan ke
dalam mangkuk bahan kisar tadi dan campurkan dengan 5 biji telur dan kari ikan (telur amat
penting untuk pastikan bahan kisar menjadi pekat setelah dikukus)...perasakan
dengan sedikit gula, air asam, dan garam
Ula-ulaman :
Pucuk
buas-buas (paling penting untuk menaikkan aroma)
Pucuk ubi
Pucuk betik
Daun selasih
(jangan banyak sangat)
Daun
mengkudu
Selamat mencuba~~~~~~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan