Selasa, 19 Mac 2013

ANAK PERMATA BERHARGA

"Lima tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah tempoh yang paling kritikal, dimana kemajuannya diukur berdasarkan pencapaian fizikal dan perkembangannya. Walaupun kanak-kanak secara amnya akan berkembang dan membesar pada kadar mereka sendiri, namun ibu bapa masih perlu perhatikan sebarang kelewatan perkembangan dalam tempoh ini. ibu bapa perlu memantau kemahiran kognitif, motor, sosial, dan bahasa kanak-kanak yang akan menyediakan mereka untuk peringkat zaman kanak-kanak seterusnya. Pemantauan yang teliti boleh membantu ibu bapa mengesan sebarang masalah yang mungkin memerlukan bantuan perubatan" sumber: http://www.mypositiveparenting.org/bm/cd_development.html

Menyentuh tentang ANAK PERMATA BERHARGA yang sering dilaung-laungkan oleh 'first lady' Malaysia, disinilah bermulanya peranan seorang suri rumah sebenarnya. Suri rumah dapat meluangkan lebih masa bersama anak-anak dan pada masa yang sama dapat memantau perkembangan anak-anak dan yang paling penting dapat memastikan adakah mereka mudah terpengaruh dengan anasir-anasir negatif terutama apabila mereka melangkah alam persekolahan. Sebagai seorang ibu kepada 2 orang anak perempuan, saya dapat merasakan terdapat banyak perubahan terhadap sikap ana-anak, walaupun mereka baru diperingkat pra sekolah. Mereka mudah terikut-ikut dengan sikap rakan yang ada kalanya kurang menyenangkan. Dengan adanya oarang yang sentiasa memerhatikan mereka, maka mudahlah perkara itu diperbetulkan.
Bagaimanapun, tidak dinafikan ada ramai wanita bekerjaya yang pada masa yang sama dapat mendidik anak mereka menjadi insan berguna. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan