Sabtu, 30 Mac 2013

ANAK AKTIF vs ANAK HYPERAKTIF

Salam untuk semua....kali ini jom kita cuba memperkatakan tentang anak..topik ini memang amat sesuai untuk para suri rumah.  Kadang-kadang bila kita melihat telatah anak-anak kita..adakalanya kita terfikir...normalkah anak kita ni?...akyif sangatkah anak kita ni?...pasif sangatkah anak kita ni?....macam-macam persoalan yang bermain di benak fikiran kita...jawapannya sebenarnya ada dalam diri kita sendiri. Kita sebagai ibu bapalah yang perlu menilai anak kita tergolong dalam kumpulan yang mana satu...setuju tak?


Anak Hyperaktif adalah anak yang mengalami gangguan pemusatan perhatian dengan hiperaktivitas (GPPH) atau Attention Deficit and Hyperacticity Disoder (ADHD). Menurut Kamus Wikipedia ADHD adalah gangguan perkembangan dalam peningkatan aktivitas motorik anak-anak hingga menyebabkan aktivitas anak-anak yang tidak lazim dan cenderung berlebihan. Hal ini ditandai dengan berbagai keluhan perasaan gelisah, tidak bisa diam, tidak bisa duduk tenang, dan selalu meninggalkan keadaan yang meletup-letup, aktivitas berlebihan, dan suka membuat ribut.

Dipendekkan cerita...anak hyperaktif mempunyai sikap tidak tahu duduk diam...ada saja perkara yang mahu dibuat.

ADHD adalah penyebab utama kanak-kanak menjadi hyperaktif...Antara gejala ADHD:
  • Tidak dapat memberikan tumpuan- mudah jemu dengan apa yang sedng dilakukan, menyebabkan kecuaian, gagal mendengar arahan.
  • Hyperaktif- Sikap ini mudah dikesan, seperti, kanak-kanak tidak suka duduk diam, suka meluru keluar rumah tanpa tujuan, tidak berhenti bercakap
  • Impulsife- kanak-kanak tidak dapat mengawal reaksi spontan mereka, contohnya, bertanyakan soalan bertalu-talu tanpa menunggu jawapan, tidak mahu menunggu giliran, suka menyampuk percakapan orang
Antara gejala lain ADHD:
  • Gangguan terhadap pencapaian akademik
  • menjejaskan hubungan sosial dengan rakan-rakan
  • Sukar mengawal emosi
  • Kerap mencederakan diri sendiri
Alhamdulillah, selepasa membaca satu artikel ke artikel lain, soal jawab saya terjawab. Pada mulanya saya risau juga memikirkan tentang puteri sulung saya, kerana dia memang aktif, boleh dikatakan semua ciri di atas terkena tempiasnya, cuma satu yang membezakannya, dari sudut pembelajaran. Alhamdulillah puetri sulung saya sudah pandai membaca pada usia 4 tahun, sebelum masuk ke tadika. Dan setakat ini Alhamdulillah, dia belum pernah menimbulkan masalah di sekolah dan pada usia 5 tahun iaitu tahap Tadika ada 3 anugerah dia dapat...Tokoh Pelajar Terbaik...Kedatangan Terbaik...Tempat ketiga dalam Pertandingan Tarian Peringkat Negeri...Sekarang pada usia 6 tahun puteri sulung saya di Pra Sekolah. Saya berdoa supaya puteri-puteri saya sentiasa mendapat keredhaan Allah dan terlindung dari segala perkara yang tidak diingini.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan